Hellige Apekatt Temple, Shimla

Hellige Apekatt, eller Jakhu Temple som det egentlig heter, ligger på en fjelltopp i Shimla – ca 2500 meter over havet. Som alt annet i byen så er det litt tricky å komme seg dit med bil, men heldigvis så har jeg en fryktløs sjåfør som drar denne toyotaen opp de smaleste grusveier.

Man kan gå, for all del, men det er jaggu et støkke opp fra byen altså. Rett opp på grusveier med noe trapper. Det finnes heldigvis et par bilveier som tar deg opp det allermeste av veien, iallefall slik at man korter ned et par timer på turen.

Vel fremme til foten av tempel området så kommer ikke de fleste biler lengre. Så da er det ut å gå, å det er høyt må vite – det er derfor man blir så fort anpusten, eller hetet det andpusten ? ..and liksom?. Uansett!, ved friskt mot – man har da gått trapper i Dubrovnik og skogsveier til pagodaer i Nepal – så satt vi igang på de ca 1000 meterene til toppen. Det rådet en viss skepsis i turlaget (meg å sjåffisen) om vi ville overleve dette, men vi hadde jo tidligere på dagen ridd flere kilometer på hest (mer om det senere) så vi hadde fått ett bra ego!.

Etter en, ja, 10-15 meter med klatring opp fjellsiden, så stoppet det en lokal dude i en mini versjon av en Renault Clio å lurte på om vi ville ha skyss opp ? .. Turen kom til å koste oss 100 rupi (en snau 10’r), penga satt løst – å sjåføren så vel tidlig at dette var penger i banken!
Vel oppe så var vi skjønt enige om at det var flott å kunne se dette stedet i sol lys, i stede for måne lys dersom vi hadde valgt å ta turen til fots. Klarte selvfølgelig å sutre litt på de siste 70-80 trappetrinnene inn til tempel området da. Men det er denne høyden vøtt, lite oksygen – det er jo ikke det at man ikke er i form ellerno.. Neida!
Dette er da tempelet til ape guden i hindu religionen. Det første som møter deg er en gedigen statue av nettopp han, halvt menneske, halvt ape – Hanumanji. Usikker på den eksakte høyden på denne statuen, men som dere ser så er den svær. På kvled/natterstid så er det lyskastere på den å man ser den fra hele byen og områdene rundt.
Utrolig flotte bygninger, men utsikt over hele Shimla og områdene rundt.

Her ser man da selve tempelet i enden der. Området KRYR av apekatter, de er overalt å man må passe på verdisaker – for her oppe så er det dem som er sjefer.

Hindu tempel på toppen.

En av vokterne som står ved trappene som leder opp til tempelområdet. Apekatt som passer på også der i armkroken til n’

Etter besøket på toppen så sto jaggu han som hadde kjørt oss opp å ventet på oss på bunnen. Vi var ikke vanskelige å be 🙂 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.