Gaver til Diwali

De siste dagene før Diwali så settes det skikkelig fart på handlingen, trafikken er bortimot umulig – eller, umuligere – og gatene er smekk fulle av folk. Det handles sikkert det samme som vi ville ha kjøpt til jul, men sikkert ikke jakker og luer da – å sånn. Men uttover dvd spillere og klær så går det fryktelig mye i tørket frukt og sweets. Sweets er jo et begrep jeg er blidt godt kjent med i India, de er fælt glad i søtsaker

Jeg fikk Diwali gave av huseieren/-ene, et utrolig hyggelig Sikh par i slutten av 70 åra. En sånn liten skål med div frukt og noe hjemmelaget søtsaker som lignet litt på karamell, men det var noe innkokte nøttegreier som var kuttet opp i firkanter. Igjen, så skulle man jo kanskje prøvd å huske eller sjekke navnet på dette – men det er så mye rart så jeg klarer ikke holde oversikt. I tileg til dette så fikk jeg også noen kaffekopper og asjetter – trivelig!  Fra han som jobber for huseier så fikk jeg noe som lignet fryktelig på sukkerspinn som var presset litt sammen – med en litt mørkere farge. Dette smakte som tykt sukkerspinn, så da er det nok det det er.. d – e – d – d -e !

Men med så masse gaver og greier så måtte jeg jo hive meg rundt å sørge for å gi gaver selv, mulig jeg egentlig kan slippe unna dette som utlending men man er da fra møblert hjem. Så det ble opp på markedet for å fikse noen av dem her “ferdig pakkene” som selges der, det er da i all hovedsak tørket frukt og div sweets… Mye bra tørket frukt her nede! Så det var egentlig greit, da var gaver fått og gitt og alle var happy. Men så var det folka som jobber for meg da, i all hovedsak er det da snakk om hushjelpen og søppelmannen.

Søppelmannen forbanner nok hele verden for at ikke HAN var førstemann på jobb til den noe forvirrede nordmannen som ikke helt har graspa Diwali. For det var hushjelpen som kom først på jobb, derav henne jeg måtte diwali-forholde meg til først. Hva gjør man ? Jo man sjekker på Googel, hva i alle dager gir man til hushjelp ? Etter litt søking så var det bankers at penger var tingen, penger og kanskje en liten “ting”… jeg hadde ingen “ting” å gi, så jeg planla å kompensere med penger.

Når du prøver å finne uttav dette så er det veldig mange som har veldig mange meninger. 100-200 rupi er for lite, iallefall hvis hun har jobbet for deg en “stund” (hva faen er en stund?). Så var det flere som sa at man kunne gi 500-1000 rupi, å dette så ut til for meg å være en generell ide om “dobbel lønn”.. Siden jeg ikke hadde noe gave/”ting” å gi, så vokste 500 rupi lappen fort til 1000 rupi. Så ble jeg satt litt ut av dette med dobbel lønn, å så begynte jeg egentlig å stresse litt med hele greia.. Herregud, det er jo kun snakke om et par norske hundrelapper – å hun gjør da utrolig bra jobb. Så jeg gikk for dobbel lønn (merk her at jeg faktisk betaler 2500 rupi pr mnd, det er faktisk temmelig bra i utgangspunktet).. Så når hun skulle gå for dagen så betalte jeg først mnd oppgjør og så samme sum en gang til som Diwali gave… på dette tidspunktet så trur jeg søppelmannen som kun var 15 minutter unne fikk en “hva gikk jeg glipp av nå?”-følelse.

Dette var da altså en såkalt skivebom. Selvfølgelig ALT for mye penger, men hun ble da fryktelig glad. hehe, sikkert en av det mest lykkelige hushjelpene i gata om ikke byen. Jeg ble hurtig oppdatert fra de lokale rundt meg om hva som gjaldt ifb med gafe penger. Dette gikk da direkte ut over søppelmannen – som i stede for å gå hjem med planer om å endelig kjøpe seg den bilen, ble avkappet med en helt standard gave fra han der nordmannen.

One Reply to “Gaver til Diwali”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.