Amritsar, Golden Temple

The Golden Temple, the temple of god, bygget tidlig 1600 tall. Dette er DEN mest hellige plassen for Sikher i hele verden. Det er en av de plassene man bare må se, å flere jeg har pratet med sier at man reiser å ser dette før man tar Taj Mahal.

Her, i tråd med generelt ålreite Innstilligen til Sikhene, så er det åpent for allesammen – unasett religion og annet stash. De er jo stort sett veldig tollerante den gjengen her. Som navnet oversatt fra punjab sier (punjab er da ikke samme språk som hindi, litt sånn norsk/svensk greie) så er dette da egentlig bygget som et generelt guds hus…uansett hvordan denne guden ser ut. Men det er jo da egentlig en sikh ting dette nå da.
Fra inngangen til området:
Tempelet inneholder i dag sikhenes mest hellige skrifter. Bortimot komplette, men de mistet en del sider ifb med en litt lei krig der de havnet i en klinsj med muslimene. Dere får slå dere løs på google om dette, men det ble litt ugrei stemning mellom dem etter at de ble skrudd i noen krigsavtaler.
Det er tre (eller var  det fire?) trær som står langs bassenget som tempelet ligger midt i. Dem her trærne har da alle historier knyttet opp mot en av guruene til Sikhene – dette treet det er bilde over skal da vistnok Nanake hvilt under på en av sine 4 store reiser. Trærne holdes oppe av noen metall rammer, å ser solid gamle ut. Men det har være litt action og uroligheter her inne – så om dem er så gamle som dem sier vet jeg nå ikke helt.
Fra “fastlandet” rett ved gangbroen ut til tempelet:
For å komme inn her er det samme som vanelig, av med sko og sokker – å på med hodesjal..ting. Også her kommer de i HD orange, stor stas. Jeg fikk desverre ikke bilde av den første inngangen, men der var det et lite fotbad som alle måtte tråkke gjennom før de kunne gå videre. (Om du ser for deg en slik vanngrav de har når de løper rund å hopper over hinder…litt sånn, bare litt stuttere). Uansett, “her dyrker de fotsopp” ble nevnt – å det tror jeg stemmer. Det er ikke så mye jeg reagerer på lengre ifb med hygiene – jeg er rett å slett blitt litt blasert. Men de greiene der var litt nasty altså.
Gangbro ut til tempel, ca 2 timer i kø for å komme seg over.
Jaggu var det ikke fisk i bassenget også, å det så forsåvidt rent ut også – det vil si, det var jo overhodet ingen søppel her inne. Men en stor del av denne saken med basseng, er jo at vannet oppleves hellig. Så masser av folk badet..(bare menn ja, men det hadde jo vært sjukt kult om en jente bare vrengte av seg fillene å hoppet uti da.. Så kan vi jo begynne å snakke om tolleranse å sånn da heller).. Men heilagt vann, bading.
Man kan vel egentlig bare si det sånn, at man bader ikke her med mindra man skikkelig skikkelig vil. For det sier jo seg selv at dette ikke akkurat er noe man tapper over i flaske – setter en VOSS etikett på – å selger på Statoil. Så når vi da ser folk bøye seg ned, ta en håndfull vann å tømme i munnen, for så å spytte det tilbake i hånden for å gni det inn i ansiktet….nei da blir det rart altså. Men himmel, det er sikkert ikke så farlig som vi tror! 
Var en del fisker som svømte rundt også, dem så litt dorske ut – men bra størrelse på dem da. Jeg ville nok tatt dem med spinner trur jeg.
Denne plassen er skikkelig flott, det er virkelig en plass man må få med seg. Selv om man ikke kommer seg over til tempelet å går gjennom dørene der borte så får man uansett en veldig fin gåtur rundt hele bassenget.
Og hvis man ikke oppfører seg, eller om et hodesjal er knyttet litt vel høyt på hodet – eller holder på å falle av – så er det vakter som passer på
Ett utrolig flott bygg, veldig bra det også var sol og fint vær når vi var der. Dagen før regnet det og var overskyet, men nå som solen står på så ser det utrolig flott ut.
Noen bilder fra området,byen, utenfor. Det var fryktelig mange folk som solgte hodeskjerf – 10 rupi pr. Det kom også med logo, så da var souvenier i boks samtidig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.