Saint Sophia Cathedral, Kiev

Man ser slike gyllne kuppler i hele byen, masse kirker og katedraler. Det er i all hovedsak kristent i Ukraina og faktisk en del ateister (hurrah!). Å så er det da ortodokse man har her, som er samme smørja som allt annet – men de er ikke innunder mannen med hatten i Roma. Gammel kristen religion detta da, med sitt utspring i apostlene – de som stresset rundt så veldig for noen hundre år siden.

Hovedporten til katedralen, som man da skimter i bakgrunnen der.

Saint Sophia Katedralen er en av de mest kjente religiøse bygnigene her nede. Navnet kommer fra Hagia Sophia (du vet, den du kan bygge i Civilization) som er i Istanbul. Den er bygget på 1000 tallet en gang, å derav er den solid gammel. Inne på området er det jo denne her som er hovedtingen, å så er det en del andre “småbygg”.

Ingen vekslepenger så det ble 20 gærninger i tips. Kostet 80 gærninger (30-40 NOK) å komme inn:

Egg er en ting i ortodoksiteten eller muligens også i ukrainiaheten, det selges malte egg på alle souvenir butikkene og her var det også et par kunstverk som var satt sammen av malte egg…påske-egg ville jeg kalt dem, men det er jo ikke påske.

Bildet under her er da altså bare malte egg, det er temmelig svært også. Det var jaggu ikke lett å ta dette bildet, for jeg ble overvåket av en bataljon med gamle damer som passet på at man nettopp ikke tok bilder. Men jeg er såpass vill og gal at jeg gjorde det allikavell !
Ja, den gamle-damer-brigaden, dem køddet du ikke med. Jeg ble holdt øye med hele tiden så fort jeg stakk hodet inn i selve katedralen (den er ikke operativ da) – for her skulle det ikke knipses et eneste bilde. Men jeg brukte bra med tid, smilte og spurte, bygget tillit.. å så..
Bilde fra 2 etg. i katedralen. det var virkelig en utrolig flott plass:

Gulvene besto av noen metall plater som var hektet sammen, temmelig fancy greier – helt polert etter flere århundre gange. Noen steder så var det også fjernet noen plater slik at man kunne se ned i grunnmuren av bygget.

Gulvplater, noen mer dekorert en andre:

Jeg vandret rundt en god stund å var på vei ut – men det fikk jeg ikke lov til, måtte få med meg alle rom ja. Så jeg ble pekt opp og rundt – på delvis ukrainisk og tysk (trur dem trodde jeg var tysk). Igjen så var det dumt jeg ikke fikk lov til å ta bilder og at jeg ble holdt såpass med oppsyn, men jeg fikk da knipset litt – om dem ble så bra er en annen ting da.

Vel verdt besøket, utrolig flott bygg – går det sxitinske kapellet en høygang spør du meg. Det kan jo henge litt sammen med at det var betraktelig mindre folk her også.

Området utenfor, litt kunst innstalasjner og diverse andre bygg:

Fra hagen bak katedralen.:
Og selvfølgelig, selve Sophia Katedralen, det er jaggu et egg forran den også – egg overalt.:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.