Uroligheter i Ukraina ?

Landet i Ukraina på fredag, direkte fra Stockholm snaue 2 timer i luften – easy – sovende og sikkert snorkende. Ingen andre som hadde noen papir i hånden så jeg gamblet på at det ikke var noe papirkjør for å slippe inn.. så igjen, det virket ikke som det var så veldig mange ikke-russisk-talende på det flyet utenom meg da ? 

Ja – Ukrainere er en av dem her gruppene som klapper når man lander. Kjente jeg hadde lyst til å klappe selv også, for det var en spektalulær landing av Ivan med 45 grader på nesa når bakhjula tok nerri. Over heia med grøftelysa på…for å si det sånn, men det gikk bra – welcome to Ukraine!
Uansett så tasset man ned til passkontroll, ingen papir nødvendig for nordmenn i det hele tatt. Jeg prøvde meg på høy diplomati og engelsk – om han kunne være så trivelig å stemple på en av midtsidene i passet mitt der det er en side som er nesten tom.. “huh?”. DUNK!.. Stemplet på siste siden – så da er det passer ferdig, får ikke inn flere visum. “Thank you” 🙂

I 1991 så sa Ukrainere at nok fikk værra nok, erklærte seg uavhengige fra Sovjet og heiste flagget. Dette skjedde 24 august og er derav en temmelig viktig dag – 17 mai * 10 og noe mer ladet. Det er jo ikke bare kos, gøy og morsomt her i landet for tiden.
Jeg har pratet litt med folket på kontoret vi har her nede, å det er jo temmelig ordna forhold her. Det er i sør-øst det er issues,  så der er det nok ikke sikkert det er så lurt å stikke med mindre man er spesielt interesert. Men uansett så er jo Kiev hovedstaden, og det er stor nasjonaldag – så jeg fikk beskjed om at man kanskje kunne passe litt ekstra på den ene dagen…de hadde hørt rykter om at ting skulle skje, men 99% sikker så skjedde det nok ingenting. Anyway..
Bortskjemt som man er så sto det en fyr med lapp på flyplassen og bil ventende utenfor. You speak english? .”No”.. “Ok”. Turen inn til byen på nja, 30 minutter ellerno, var overaskende. Dette er da en utrolig strøken by – himmel og hav. Rent og pent, svære parker og dem her store statuene og bygnigene som dem er kjent for. Fikk litt sånn Munchen feeling på en måte, men annerledes – sommer sol og blå himmels. Nais! Så en del Lada’r på veien inn, men ellers så føltes det temmelig europeisk med svære breie veier i god stand. Trudde liksom ikke det skulle være så strøkent som dette.
Hotellet mitt heter no greier, jeg kan ikke uttale det og jeg gidder ikke finne mailen slik at jeg kan kopiere inn navnet. Men det ligger midt i “karl johan” liksom, rett – rett – ved denne plassen der de brant biler og bygget barikader for noen måneder siden. 
Bagasjebæreren på hotellet, eller Solstrålen som jeg kaller n’.:
Å det er jo litt sært da – å tenke på – at her var det skikkelig action for meget kort tid siden. Molotown cocktails fløy over brennede bildekk og snuten sto med masker og skjold. Man ser ikke noe rester av dette nå, annet en noen blomster og lys på gatehjørner samt noen av blitzerne (nei de ekke blitzere, men den typen folk da – du forstår) som trasker rundt med skikkelige oppskrapte ben og armer – og ennå litt sånn sprettne og raske i gangen på senvirkningene av adrenalin og hat. Jeg skulle knipset bilde av noen av dem, men jeg gjorde ikke det…

Smart antrukket i amerikanske tskjorter og jakker, faen – jeg eier jo ikke noe annet, så tok jeg til gaten selv for å jakte middag og øl. Liker dem amerikanere her ? Jeg har heldigvis det Norske flagget som cover på iPhonene min… liker dem nordmenn her ?? Dumpet ned på Shato som er en bryggeripub her, anbefalt fra kompis i gamlelandet. Ved siden av meg så satt det tre stk snydens drita folk – dog i meget bra humør og meget bra oppførsel med tanke på en promille på 4.9!.. Hey, a American! Hi man – where in US are you from ? .. I am frøm Nårwai ! . Ah men da kan vi snakke norsk da vøtt, bergensere – selvfølgelig. Av alle ting så klarte jeg å finne 3 drita bergensere etter 15 minutt i Kiev. Hva dem gjorde i Kiev ? Jo dem var på horetur for å pule, ingen blygsel der i gården. De hadde masse detaljer også, men vi hopper over det. Avtalte å møte dem senere på kvelden – må du ikke tru jeg klarte å GLEMME det da gitt ? ha! hva girru meg. :D,. Dem driver med risky business da, Ukraina grisebanker flere afrikanske land i antall hiv smittede og ligger vist nå å vaker på rett under 2% smittebærere… uten at du trenger å bruke det tallet i en eksamensoppgave.
Shato er bra plass, digg øl og bra mat. Satt der i flere timer og så på folk, for det er bra med folk her for tia – de ruster jo opp til denne nasjonaldagen. Utpå kvelden så tok det helt av, å jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det.. Men det var noe helt sjukt! med militærfolk der – de kom marsjerende så det dundret mellom bygningene mens dem sang og ropte på russisk/-ukrainisk. 

Uniform og gønnere …

Etter dem så kom bilene, beltevogner og svære raktett-utskytings-biler og alskens annet som kan brukes til å ta livet av andre folk. De virker klare for det meste dem her – du store allverden. Temmelig bisarr opplevesle å sitte der med en pils når hele hæren marsjerer forbi. Å så er det jo dette språket da – det høres jo litt sånn, spooky ut – man har jo referanser fra filmer å sånn fra 80 tallet.

Hele tiden mens det marsjerte folk og krigsmaskiner ruset oppover gaten, så var det god-god stemning på høytaleranlegget med både sang og prat. Må vel ut i morgen å prøve å ta noen litt bedre bilder ser jeg  ja.

Se på det der a!. Hva skyter man med slike a ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.