We, the people..

Jeg hadde ikke planlagt å være her under nasjonaldagen til Ukraina, jeg hadde heller ikke noe ide om at det var en nasjonaldag på trappene engang, iallefalle ikke før noen dager før man satte seg på flyet. 24 august er da feiringen for at Ukraina ble en selvstendig stat tidlig tidlig 90 tall.

Denne dagen, 24 aug, var den eneste dagen jeg hadde fått beskjed om at jeg kanskje kune passe på litt. Det er jo issues her for tiden, å denne dagen er jo perfekt til å finne på ugang, men forslaget om at jeg skulle holde meg inn på hotellet fulgte jeg kun frem til frokosten var over. Himmel og hav, det får da være måte på paranoia. Og utenfor var det skikkelig 17 mai stemning, flott vær – is og pølser.. og så litt sånn annerledes ting da.
Do-papirselger, det gikk som varmt hvetebrød det. Er vel bare om dette hadde solgt no videre bra i Russland ? Trukke det, gitt!. Putin dekorert – hele veien rundt.
Flere boder som selger alskens greier;

Flere av jentene pynter seg med blomster i håret å dem her typiske skjortene.:

Bilde over/under er gaten før/etter denne paraden. Det er ikke vanelig med slik militærparade på denne dagen -dette er første gang på over 5 år noe slikt er gjort. Det er vel i all hovedsak gjort for å fikse litt på moralen i landet. Men det er en del kritikk på detta da, for det første så er det ikke så allverdens mye folk i militæret – mye frivillige og folk med meget lite trening. Å så er det jo sånn at lengre øst så har det nå dødd ca 600 militære allerede – mange mener at kanskje allt dette utstyret og alle folkene heller skulle vært der borte i stede for her.. Nå har vist regjeringen sagt at det skal dem, så fort dagen er over så sendes de østover

Så langs gatene her så må man regne med det står en del folk som enten har mistet noen allerede, eller har noen de kjenner som snart skal ut i usikkerheten. Det er jo så forbanna kjipt, å jeg tipper den ene dama i 50 åra som sto bak meg å ropte slagord for full hals – sikkert har noe familie i den paraden som gikk forbi.
De på bildet under her så skikkelig proffe ut, de fikk også mest applaus – så det er vel no elite greier.

Klapping og greier når de forskjellige marsjerer forbi. 

En annen ting, er jo at folket i Ukraina fra juni/juli har fått en ny krigs-skatt-ting, så 1,5% skatt trekkes fra lønnen for å få inn penger til militæret. Det er vel sikkert ikke sånn at folk vasser i penger her fra før, å 1,5% merkes jo det, å så gjør man seg sikkert litt tanker om hva en parade som dette koster også.

Unger sitter på skuldrene til far – du ser denne rosa hårstrikken på bildet under, jeg har sikkert 40 bilder av den hårstrikken. Det var som hun og faren visste når jeg tok opp telefonen for å ta et bilde.

Å så var det taler fra presidenten, det ble lagt ned blomster for det som skjedde på plassen rett bak her ifb med de  store demonstrasjonene for en tid tilbake. Nasjonalsang og flaggheising… det skulle også bli fyrt av noen skudd i luften – sånn markeringsmessig ifb med oplegget. Men det fikk jeg ikke med meg, ikke hørte jeg noe heller.
Det hele var over på noen timer, å så ble gatene åpnet for gående igjen. Det var en veldig sånn 17 mai følelse over hele dagen. Masse blide folk og forskjellige aktiviteter.. musikk.. bilshow. Kult å ha fått med seg.:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.