Jaguar Rescue Center, Costa Rica

 
I dag var planen å komme oss til Jaguar Rescue Center, ca 6,5 kilometer ned stranda her. Plassen er ranket som nr1 av ting man må få med seg i Puerto Viejo – så vi la våre liv i hendene til en sånn taxi dude å tok turen.

Det var bra med turister her, samler seg litt opp siden de kun kjører to puljervmed omvisning pr dag. Kosta 20 dollar pr pers, turen tar ca 1,5 timer å så kan man vandre litt rundt etterpå om man vil.

Fuglen over her hilste med en “Hola!”, så den hadde nok vært der en stund.
Her snakker vi frivillig arbeide, alle bilettvpengene gikk til dyrene de hadde der. Dette er en plass der de tar inn skadde dyr, eller dyr som er blitt utsatt for alskens fæligheter ofte ifb med ulovelig salg som kjæledyr. Så det er mye brukkne vinger, brukket ben og 4 ugler med øye infeksjoner…ugler (her nede iallefall) er visst spesielt utsatt for problemer med øyene sa damen…ja, å da må man nesten fortelle litt om hun jenta som viste oss rundt, for det var stas.

Guiden vår under her, hun til høyre.

Meksikansk jente dette, fælt sjarmerende med en ikke helt perfekt engelsk. Hun sa også dette da, om det var noe vi ikke forstod så måtte vi spørre. Det ble forsåvidt ikke noe problem, det som hun derimot ikke sa på forhånd var hennes utfordringer med “å o” lyder – dette kom konsekvent ut som ” u “.. Så, her er det bare å stålsette seg.

En del fugler, birds – ingen o/å lyd der, so far so good. De hadde en del forskjellige typer, som sagt så hadde de en del ugler – men det er nå mest stas med dem her fargefulle pappegøye tingene for oss da.

Masser av slanger, snakes – igjen, ingen o / å lyd. Hun likte forresten slanger, det sa hun sikkert 4 ganger. Dem her hadde dem i glassbur da selvfølgelig, om jeg fikk dette med meg riktig så er bildet under av en giftig viper. Det er fryktelig mye slanger i Costa Rica, flere hundre forskjellige arter, kun 22 av artene er giftige…kun..ja.

Dem her slangene, viperne, som er giftige kan man kjenne igjen på den noe trekant fasongen på hodet. For andre slanger så er det dette med farge komboer, rød mot gul med sirkler helt rundt – løp som fy. Grønt med halvmåner i turkis plukk den opp og ikke vær redd. Er som å plukke sopp selv, bare ikke gjør det.
Slange burene i bildet under. Heldigvis var mye av dette delvis under tak, slik at man hadde en plass å henge når det kom en regnskur – å dem er det jo tett med her nede.
Bildet under, ape barn ca 5 til 7 mnd gamle. Å her også, hun hadde ikke kommet til det vanskelige dyret ennå. Så det var ikke noe problem å forstå henne når hun uttalte monkey.
Jaggu var det ikke en krysantium blomst her å..(jeg staver visst det navnet feil hele tiden, men kanke endre på det nå liksom)

Så kom vi til dovendyrene, eller som de heter på engelsk “sloths”……sloths..

Her gikk vår guide bare rett på, kastet seg utti det. Jeg skal gjenngi noen gullkorn.
“Yes, so now we are entering the sluts garden”
“Over here we have the old sluts, (haha!! Hold meg!!), and over there we have the young sluts”
“Sometimes the sluts will hide in the threes”
Det kom som perler på en snor, vanskelig å holde seg allvorlig etter en stund. Men det ble bedre, å gud, det ble bedre.
“Can anyone tell me what they think is the biggest danger for sluts?”
“…cars?”
“Yes, that is right – lots of sluts will get run over by cars. Since they allso like to grab on and hang from anything a lot of sluts will get electrocuted…….and of course ducks.”
“………..ducks?”
“Ducks!”
Her hadde noen knukket koden og skjøt inn forsiktig.
“You are saying dogs?”
“Yes!, ducks”
Hahaha!, ja trur jeg dauer. Ser for meg en gjeng sluts som blir jaget gjennom skogen av killer duck…quack quack quack!!

Bildet over her er det treet der the sluts av og til ville klatre opp å gjemme seg. Kan ikke vært noe behagelig for det treet var fullt av pigger.

Mye forskjellige dyr, krokodiller blant annet.

Flott hageområde, det er lagt ned en del jobb her for å få det til å se bra ut. Hakket vassere en denne botaniske hagen vi så på.

Ja, her er et bilde av dette dovendyret, sloth/slut. De kunne vist bli opp mot 20 år gamle, og er umulige å se forskjell på hunn og hann annet en på flekkene i pelsen på ryggen. De har ikke fingre, men sånn litt lange klør ting..finnes to og tre finger dovendyr. ( there is both two and three finger sluts…ikkesant. Det blir jo bare. Bedre å bedre 🙂 )

Stilige dyr det der..

Vel verdt turen, og et fint avbrekk fra strand og øl. Jobben de gjør her er jo kjempeflott den, det belager seg som sagt på frivillig arbeide og man hadde folk fra alle nasjoner innom for å jobbe noen uker eller måneder. Så de som er sjukt glade i dyrs vel og velferd har en plass å henge, dyrene får spjelket vinder og ben og de andre av oss kan komme på nært hold av dem her dovendyrene da feks.
De har også et større område litt lenger borte som de bruker for å sette ut dyr i sine naturlige ommgivelser igjen.. Vi snakker jo ikke om truede dyrearter eller noe sånn her, så det er litt sånn legevakta for dyr. Masse jenter i sene tenår tidlig tjueår som jobbet her for å si det sånn. Ikke mange av dem som eier alligator belte, if you get my drift 🙂
Tar votter og vinter å få laste opp bilder her, så jeg får legge ut litt flere ettervert som jeg får nett. Nå er det strax avgang til Panama igjen. Våre venner på hotellet her mener vi kan chartre et eget fly til Panama City for 400$, vi får se. Jeg tipper vel det blir leiebil bortover, har en løs booking med AVIS rett over grensa her, tror vi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.