Panama Kanalen

Likeså den vetle Tigeren og den vetle Bjørnen så kom vi oss til Paanaama til slutt, å om det er en ting man må gjøre når man først er her så er det jo å få med seg dette massive byggverket som er Panama Kanalen.
Panama Kanalen fyller 100 år i år, eller – i 2014 strengt tatt. Så det vil si at den ble ferdigstillt i..skal vi se, to i mente, å så trekke fra kvaderatroten..12 i mente. Ja, ferdigstillet en gang sent på 1600 tallet da tipper jeg. Slettes ikke verst. Frem til de bygget Hoover dammen i USA så var dette menneskehetes største byggverk, om man tar allt stålet som er brukt her så vil man kunne bygge 3,6 Eifeltårn.

Tradisjon tro så fulgte vi innstrukser fra Panama Canal Tours (det er kun to båter som kjører dem her turene, men det er massevis av byråer som selger turene. Så jeg vet ikke akkurat hva selve båt firmaet heter), å møtte opp til avtalt tid – som man gjør. Vær der 08:15 sa dem, så Nordmenn som vi er var vi der selvfølgelig 07:45. Dette burde vi vel egentlig ha lært nå, men det var jo selvfølgelig ingenting som skjedde 08:15… Ca 09:30 så rullet vi avgårde i buss.
Ja, for tingen er jo at vi egentlig skulle hatt en sånn full-transit tur, å dem går kun på lørdager. Men nå hadde denne båten noe issues med noe teknisk, så de kjørte kun halv-transit fra Gambon og ut til Stillehavet. Dette da til den nette pris av 180$ !!! Pr pers. , så vi snakket ca 1500 kr for hver av oss, det er jo hysterisk dyrt egentlig,
Uansett, 09:30 så var det avgårde på en ca 50 minutters busstur opp i landet og innover kanal land. Vel fremme så, jadda, måtte vi vente en stund før vi kunne gå i båten. Men når vi fårst fikk komme oss opp på dekk så innså vi jo at det ikke bare var en buss med folk som skulle på, det var masse masse bussser med folk. Blant annet en buss med Japanere, det er jo et fryktelig artig folkeslag å se på felles utflukt da.

Bildet over viser en slik båt vi var på, smekk full av folk, men det var ikke helt krise da siden vi satt ute på dekk..gikk helt fint å bevege seg litt rundt å sånn.

Vi hadde greie plasser da, satt bak – eller, er det ikke akter det heter a? Temmelig sikker på at dette er styrbord side.

Jens med Panama Kanalen i bakgrunnen.

Det er jo ikke allverdens å se på egentlig. Det er en grådig stor kanal, å det er jo det, men det kommer en del mastadoner av noen skip forbi avogtil. Vi var jo også velsignet med å sitte rett under en høytaler, slik at vi fikk med oss guiden som fortalte og forklarte hele turen. Først på engelsk, så på spansk og så hadde de jaggu en dame som tok noen runder på tysk også. Rett under høyteleren vi satt da altså.

Flere slike slepebåter som gikk i skytteltrafikk mellom båtene. Lettmanøvrerbare saker, snudde på en femøring, om noen husker hva en femøring er lengre da? Snudde på en femmer er det vel på tide at vi begynner å si.

Bildet over viser oss på vei inn i første slusen. På denne turen så skal vi kun ned, så her er det vha gravitasjoen. Det gikk overaskende fort i dem her slusene, bare på noen få minutter så var vi senket ned flere meter – noe jeg da har valgt å illustrere med følgende bildeserie.

Det er masser av fugler ved utløpet til Panama Kanalen, dette er fordi at der kommer det jo ved siste sluse ut noen enorme mengder med ferskvann. Fisken ser ikke dette komme og avgår med en hurtig død, derav skapes tidenes koldtbord for forskjellig fugler.
Ja fugler, det er noen veldig mengdre med pelikaner her hele området er vel stort sett dominert av dem.

Selve slusene, dørene, er ikke skiftet. De er de samme som ble satt inn der for 100 år siden.

Som dere ser var vi igjen fryktelig heldige med været.

Langs alle de forskjellige slusene så går det jernbanevogner som trekker de største skipa gjennom. Så er det litt sånn diverse maskiner for vedlikehold å fiksing.

Han i bua over her tror jeg er han som trykker på knappen. Vann ut, vann inn.

Ut av de siste slusene før stillehavet har de et eget bygg der folk kan komme å se båtene som skal gjennom. Det høres kanskje ut som en rar ting å stå å se på, men det er altså temmelig fasinerende greier å se dem her beista bli hevet og senket.

Nå driver dem å bygger en ny sluse, ferdig om to år, den skal bli så stor at du kan legge ned hele Empire State Building i den – innkludert antennen på toppen. Massive greier det altså. Slik det er nå så blir skip bygget for å passe inn i kanalen, så større kanal blir da større båter.
Det er så mye tekniske spesifikasjoner på dette, det går på hvor mye vann som pumpes – denne naturlige innsjøen man kommer til å så denne falske innsjøen. Vann som pumpes opp i innsjøen slik at den rett å slett ikke skal bli tom. Her må man nesten bare slå seg løs på google å lese, jeg husker ikke alt. Men det gikk noen helt syke mengder vann med i løpet av en dag – om jeg ikke husker feil gikk det like mye vann gjennom systemet på en dag som New York bruker på et helt år.
Så er det jo mye økonomi også, nå forstod jeg dem dro inn 6 millioner dollar pr da, når de nye slusene åpner så skal dem kunne dra inn ytterlige 2 mill dollar pr da. Det er Panama ‘landet’ som eier slusene, etter at USA overførte dem i 1999. Man kan jo håpe da, at de klarer å dytte litt penger inn i landet og fikse opp i en temmelig drøy mengde fattige, elendig søppel håndtering og en korrupt offentlig sektor. Jeg trukke det, her sitter det nok en gjeng å tjener penger, å så bygger de en skole i ny å ne for å toe sine hender..så det.

Bildet over, Stillehavet, dette er en veldig fin tur egentlig. Den koster litt, det er det eneste, det er ikke allverdens som skjer en dem her slusene og så har man litt regnskog og noe annlegsarbeide på bredden. Men temmelig behagelig å drive nerrover i noen timer å se hva som er hva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.