Pashupati Temple,Kathmandu

Pashupati Temple ja, det er plassen sin. Er du noen gang i Kathmandu så anbefaler jeg en stopp innom her, men, innom kommer du forsåvidt ikke da. For er er det adgang forbudt for alle andre en troende hinduer. Jeg sa i bilett luken at jeg er hindu jeg – men siden jeg helt klart var hvit og ikke fra landet så ble det bare ledd av.. nå er jeg jo ikke hindu da – men allikavell, det ekke ok.

 

Inngangen her, for utlendinger altså – er på hele 1000 rupi, til sammenligning så er inngagen på Taj Mahal 250 rupi. Så her er det som allt annet, det meste går på å tilegne seg penger. Bildet under (som dette blogger programmet blankt nekter å vri rundt) er inngangen der vi ikke slipper inn…sikkert kjekt der inne.

 

 

Men man kan gå rundt da, å da kommer man ned til elven som er smekkfull av tampler og små hus. Hele dette området, templeet spesielt er jo dedikert til en av inkarnasjonene til Shiva – Pashupati, sjefen over alle dyrene – en av de skikkelig store gudene her i Nepal spesielt.

Bildet over viser da rad å rekke med likbrenning, her går det bortimot døgnet rundt har jeg forstått og røyken ligger tett over området. De døde fraktes inn i bil og bæres ned mot området ved elven her å så er det på flammene hvorpå asken etterpå havner i elven.

 

Elven er helt hinsides skitten og full av søppel, det samme kan forsåvidt sies om hele området. Folk kaster fra seg tomme plastflasker og annt skrot samtidig som de sitter ved siden av et avdødd familiemedlem.

 

 

Skøyeren her er en av de som henger rundt her, nå har jeg ikke helt nailet akkurat navnet på de hna “er”, men de surrer vel rundt i denne tulle religionen slik aom resten av folkene her da. Men har nok dradd det noe lenger..måtte bare ta bilde da – så lenge han fikk penger. (100 rupi var innafor). Smilende fyr da, sikkert en grepa kar – men hvordan de har fått det for seg at de skal smøre seg inn med aske å jord å traske gatelangs halvnakne er uvisst.

 

Masser av utrolig flotte stenfigurer på de små husene her. Fullt av dem, overalt. Utrolig fasinerende.

 

 

Det er en del turister her, å det er sånn pass ok å ta et og annet bilde fra avstand ser det ut som.

 

 

Likene ble lagt på de bårene her som går helt ned til vannkanten, før de så gikk videre til bålet. Det gikk tilogmed en dame å vasset ute i elven under her – ikke sikker på hvorfor, men med så stillestående vann å så mye døde folk..nei jeg vet ikke.. det var litt creepy syntes jeg.

 

 

Bilder fra området bare 50-60 meter opp fra likbrennings området.

 

 

Området var delt ved en bro, nedenfor broen (som bildet under her) brant de fattigfolk. Og over broen så brant de rikfolk..ingen spesiell grunn ble vi fortalt. Det var bare sånn det var….

 

Det var utrolig kult å få med seg, det er hva man kan kalle en skyhøy Indiana Jones faktor. Å det er sikkert noe helt annet for en troende hindu en det er for meg – jeg har overhodet ikke noe til overs for denne religionen i det hele tatt, og har nok derav en helt annen opplevelse av området. Men igjen, det er såpass far out there at man bare må ta turen, oppføre seg som folk og ta innover seg intrykkene,

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.